Venocaps - NL
D-Pearls Pharma Nord NL
Facebook-NL

TEST - Evaluatietest van de ongemakken van de menopauze

04 februari 2019

De menopauze is een natuurlijk verschijnsel en de etymologisch betekenis “einde van de regels“ wijst op de periode die volgt op het moment dat de eierstokken stoppen met het aanmaken van hormonen voor de voortplanting : oestrogenen en progestagenen.

In het algemeen treedt de menopauze op rond de 50 jaar en gaat gepaard met ongemakken die min of meer moeilijk te verdragen zijn (vermoeidheid, nervositeit, gewrichtspijnen, urineklachten, libidoproblemen). Na de menopauze neemt de kans op osteoporose en hartklachten toe.
De meeste, klassiek beschreven symptomen van de menopauze zijn: het voorkomen van warmteopwellingen en vaginale klachten. Deze symptomen zijn verschillend van vrouw tot vrouw, en wisselen bij éénzelfde vrouw van het ene moment tot het andere. Zij verschillen in sterkte en worden niet door iedereen op dezelfde manier aangevoeld.
Het gebruik van de anticonceptiepil verandert niets aan de leeftijd van de vrouw waarop de menopauze zich manifesteert.

Vanaf 40 jaar, en zeker vanaf het verschijnen van deze symptomen, is het aan te raden er met zijn huisarts over te praten zodat op tijd een degelijke diagnose kan gesteld worden.

Teneinde u beter te helpen en de ongemakken waaraan u lijdt te evalueren, stellen we voor de kleine test hieronder in te vullen.


VRAAG: JA / NEEN


 1. Hebt u last van warmteopwellingen of overmatige zweetuitbarstingen?
 2. Voelt u soms hartkloppingen,versnelling van de hartslag?
 3. Hebt u slaapproblemen?
 4. Bent u depressief?
 5. Bent u meer dan anders zenuwachtig en geïrriteerd?
 6. Bent u lichamelijk uitgeput?
 7. Hebt u geheugenproblemen?
 8. Hebt u concentratieproblemen?
 9. Is uw seksueel verlangen verminderd?
 10. Voelt u een vaginale droogte of pijn tijdens de geslachtsbetrekkingen?
 11. Hebt u regelmatig drang om te plassen of uw urine op te houden?
 12. Hebt u gewricht, spier- of rugpijn?

Resultaten


Indien u ouder bent dan 40 en minstens 5 punten bevestigend hebt geantwoord, dan nadert u zeker de menopauze. Het kan eveneens zijn dat u reeds in de menopauze bent. Wij raden u aan deze gegevens met uw huisarts te bespreken zodat hij een correcte diagnose kan stellen.